Dieta poprzeszczepowa

Dieta poprzeszczepowa

17078421_1239832849446270_1065706420_n

Dzisiaj wpis dla ciekawskich, a także dla osób, które będą miały przeszczep, żebyście wiedzieli na co się przygotować haha.Post będzie o diecie. Pięknie nie jest… W punktach wypiszę potrawy dozwolone i niedozwolone, z podziałem na nabiał, mięso, owoce i warzywa, chleb i produkty zbożowe, napoje, tłuszcze i oleje oraz przyprawy.

Główną zasadą, której nie można złamać, to zakaz jedzenia w restauracjach (fastfoody itd.).
Pizze, burgery, hot dogi tylko domowe, ale też nie ze wszystkimi produktami. Niestety..

Nabiał:
TAK
Mleko,  mleko czekoladowe, śmietanka tylko UHT, śmietana jako dodatek do potraw gotowanych, masło w małych opakowaniach, jogurty ( w tym naturalne, owocowe w małych opakowaniach), Actimel,  ser biały i żółty (pakowane hermetycznie)  oraz serki homogenizowane. Jajka tylko dobrze wysmażone, na twardo lub omlety.

NIE
Mleko świeże i pasteryzowane jako napój lub dodatek do potraw, ser biały na wagę, sery pleśniowe, surowe jajka oraz potrawy je zawierające : napoje z ubitym jajkiem, majonez, bezy.

Mięso:
TAK
Mięsa świeże oraz mrożone po ugotowaniu, uduszeniu lub upieczeniu w folii. Wędliny gotowane i pieczone (kupowane w sklepach muszą być pakowane hermetycznie, nie na wagę), przetwory mięsne (tylko w opakowaniach próżniowych),ryby świeże lub mrożone również tylko po ugotowaniu, uduszeniu lub upieczeniu w folii. Z rybek zacząć od dorsza, z czasem przejść do rybek typu śledź lub łosoś. Konserwy rybne.

NIE
Mięsa oraz wędliny surowe, suszone, wędzone. Przetwory na wagę oraz domowe. Ryby surowe, suszone, wędzone oraz owoce morza przez 2 lata. Jeszcze 1.5 roku bez sushi 😀

Owoce i warzywa:
TAK
Wszystkie świeże lub mrożone owoce oraz warzywa, które zostały wcześniej ugotowane lub upieczone. Surowe, świeże owoce tylko te, które można obrać np: jabłka, gruszki, mango, pomarańcze, mandarynki, banany, po wcześniejszym wyparzeniu. Zakazane są grejfruty, ponieważ wchodzą w jakieś reakcje chemiczne z lekami. Tak samo soki grejfrutowe. Warzywa surowe tak samo jak owoce,  tylko te ,które wyparzymy oraz obierzemy np.:ogórki, pomidory. Owoce z puszki.

NIE
Owoce i warzywa, których nie można obrać, w tym: śliwki, czereśnie, winogrona, maliny, buraki. Owoce oleiste oraz suszone np.: orzechy, migdały, morele, figi, rodzynki. Sałatę zieloną oraz marchewkę tartą możemy po 6 miesiącach od przeszczepu. Zostały mi jeszcze 2 :D. Ogórki i kapusta kiszona, grzyby marynowane oraz ogólnie przetwory domowe, aałatki lub zapiekanki zawierające surowe warzywa.

Chleby i produkty zbożowe:

TAK
Produkty zapakowane ze sklepu bądź z piekarni, w których są na świeżo pieczone i podawane, wypieki domowe, gotowane lub zimne płatki zbożowe, tosty, wafle, gotowany makaron oraz ryż.

NIE
„Wymacane” bułeczki i drożdzówki ze sklepów oraz bułeczki, ciasta, ciastka z nadzieniem kremowym.

Zakąski i słodycze:

TAK

Czyste chipsy ziemniaczane lub z łagodną przyprawą (np. cebulową), popcorn,  precle, czyste czekolady i czekoladki (bez orzechów lub nadzienia owocowego), dżemy, galaretki, syropy, marmolady tylko ze sklepu, landrynki, lizaki lub żelki.

NIE
Chipsy z dodatkami (np. ostra papryka, serowe), czekolady nadziane orzechami lub owocami, przetwory domowe, lody ,ponieważ sklepowe zrobione są z surowym jajkiem, ale w internecie znalazłam przepisy na lody bez jajka. Także spodziewajcie się na blogu postów o gotowaniu! Jak tylko będę mogła ustać dłużej przy kuchni..

Napoje:

TAK
Woda mineralna, przegotowana, kawa, herbata oraz herbaty ziołowe (po uzgodnieniu z lekarzem), soki owocowe i warzywne zakupione w sklepach, świeżo gotowane kompoty, płynne lub sproszkowane dodatki do mleka.

NIE
Woda z kranu, napoje gazowane, alkohol oraz sok z pomidorów.

Tłuszcze i oleje:

TAK
Masło, margaryna miękka, olej, oliwa, masła roślinne.

NIE
Smalec, margaryny twarde, słonina.

Przyprawy:

TAK
Ketchup, musztarda, oliwki oraz pikle (tylko kupione w sklepie), sosy sojowe, paprykowe (kupione w butelkach),  zioła, przyprawy, papryka (dodawane przy gotowaniu lub pieczeniu) oraz sól, pieprz.

NIE
Przetwory domowe – całkowity zakaz. Papryka, przyprawy i zioła dodawane po gotowaniu lub pieczeniu.

Tak jak pisałam, część potraw można zrobić w domu, więc zrobię posty o potrawach, które można delikatnie ominąć np. domowe lody bez jajek. Mam nadzieję, że będzie to już niedługo, na razie gotuje Mama <3.



1 thought on “Dieta poprzeszczepowa”

  • Nie wiem czy na coś Ci się zda, ale gdy moja ciocia chorowała na białaczkę onkolog polecał jej nabiały Krasnegostawu jako zawierające najmniej „syfów”. Ale tak patrząc to mam wrażenie, że ta dieta jest bardziej skupiona na unikaniu zarazków od ludzi niż chemii? Czy też dostałaś dodatkowe zalecenia dotyczące składu np. tych wędlin hermetycznie pakowanych? Polecam aplikację „zdrowe zakupy” na telefon, skanujesz kod kreskowy i zaraz pojawia się lista niepokojących składników (o ile takowe istnieją). Ech, pewnie wszyscy Cię zasypują takimi radami aż masz po dziurki w nosie 😉 ale to tak jest jak człowiek chciałby z całych sił pomóc, a w sumie niewiele może zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *